zoethout

Zoethout het snoepgoed in je tuin

Lekker snoepen

zoethoutsnoepjesSnoepen doen wij mensen natuurlijk maar al te graag. Het is als kind natuurlijk altijd leuk en lekker om alles te proberen, om nog maar niet te spreken over de suikers die vervolgens door je lichaam zullen gieren. Sommige ouders zullen af en toe vast iets minder snoepgoed willen zien in de handen van kinderen.

Gezond snoepen is beter

Maar, zoals gezegd, zijn er natuurlijk ook ietwat gezondere varianten van snoepgoed. Lekker spul om op te kauwen en ook nog eens iets dat zelfs al eeuwen mee gaat. Wie nu al kan raden waar het over gaat die krijgt er zelf eentje ter beloning. We spreken hier uiteraard over zoethout. In de handel is zoet hout de aanduiding die men gebruikt voor korte stukjes van de wortelstok van de Glycyrrhiza glabra. Dit is een plant die van oorsprong voorkomt in Eurazië, Noord-Afrika en West-Afrika. Een plant met wel heel bijzondere eigenschappen, denk je niet? Zeker als blijkt dat je een heerlijk snoepgoed eruit kunt halen, dat ook nog eens betrekkelijk langer mee gaat dan de gemiddelde snoepjes.

Overal te vinden

Hoewel de plant vroeger alleen in sommige gebieden voor kwam is deze inmiddels niet-bedreigd en wereldwijd terug te vinden. De plant gedijd nu eenmaal bij een hoop uiteenlopende klimaten. De plant bevat een natuurlijke zoetstof die dertig tot vijftig keer zo sterk is als suiker. Dat is natuurlijk ontzettend zoet, maar het is verre van zo chemisch als de suikers die in de gebruikelijke snoepjes zitten. De zoetstof uit het zoet hout is dan ook niet schadelijk voor de tanden. Maar voordat je de lekkernij eruit kunt krijgen zal je eerst goed moeten kauwen om de zoetstof te proeven. Zuigen kan ook nog wel eens helpen.

zoethoutplantGoed kruid

Zoethout is een kruid dat veel gebruikt wordt over de hele wereld, maar in de Chinese geneeskunst komt het toch wel het meeste voor. Het is daar ook in veel kruidenrecepten terug te vinden. De eigenschappen van zoethout lopen dan ook uiteen van de heerlijke smaak die medicijnen voor kinderen een stuk smakelijker maken. Daarnaast werkt het ook ontstekingsremmend en kan het gebruikt worden bij tal van ontstekingen.

Het klassieke voorbeeld is echter wel de enorme genezende krachten van zoet hout bij maagzweren. Zoethout is slijmoplossend en dus goed bij verkoudheid, griep en longproblemen. Een fantastisch kruid dus voor de vele ziektes die met ontstekingen gepaard gaan.In sommige Chinese kruidenformules heeft zoet hout een verzachtende functie, maar dat niet alleen. Het is eveneens in staat om sommige giftige stoffen van kruiden te neutraliseren. Let wel op bij het te langdurig gebruik van zoethout. In China schrijven artsen zoethout voor tegen buikpijn, diarree, hoest en hepatitis. Toch wordt langdurig gebruik van zoethout afgeraden, want zoethout kan hoge bloeddruk veroorzaken.

schopjeMakkelijk te kweken

De plant waar zoethout uit gewonnen wordt is betrekkelijk makkelijk zelf te kweken. Je kan deze plant zaaien of vermeerderen door stukjes wortel te planten. De plant kan prima de winters overleven, zolang men er maar voor kan zorgen dat deze droog en goed bedekt kan blijven in donkere en koudere perioden.

zoethoutplantjesHeb je eenmaal een plant, dan kun je deze heel makkelijk vermeerderen door wat wortelstukjes waar een knop (liever meer dan één) aan zit terug in de grond te doen.  Hij zal dan in het voorjaar terug verder uitlopen. Vergeet niet dat zoethout nooit in een te vochtige grond mag staan. Zoethout heeft het naar zijn zin in rijke, diepe en losse grond-soorten en houdt van warme en zonnige zomers. Zaaien is lastig. Plant liever stukjes uitlopers van het zoethout in het voor of najaar,

Fatsoenlijk en lekker zoet hout wordt namelijk gewonnen uit de wortels. En die wortels kun je pas op zijn minst na een jaar tot anderhalf jaar gebruiken ter consumptie. Daarnaast, hoe langer je wacht hoe meer geld je eruit kunt verdienen.

Zoethout bewaren

Was en schil de wortels van de zoethout en leg ze vervolgens te drogen op een droge en goed geventileerde plaats. Wortels tussen de tien en twaalf jaar schijnen erg veel geld op te brengen.

Geduld is van belang

Bij het zoethout is geduld dus een schone zaak, wat ook maar al te goed wordt beloont wanneer het eenmaal zover is. Van oudsher een veel gebruikt kruid in de Chinese contreien, tegenwoordig kent men het vooral als snoepgoed. Maar we kennen natuurlijk allemaal ook maar al te goed de verschillende soorten thee die ervan gezet kunnen worden? Zo zie je maar, zoethout is nog voor veel meer goed dan je zou denken. Een kruid dat je eigenlijk niet mag missen.

theeZoethout drinken

Je kan een stukje zoet hout enkele weken in jenever of wodka laten trekken voor een lekkere borrel te bekomen. Een ander recept kan ook: samenstelling: 10 gr zoethout, 2 gr paradijszaad, 100 gr suiker, 1liter alcohol van 40 %, 30 gr dubbelzoute drop, 4 gr anijszaad, 140 ml water

Ook thee kan je van zoet hout maken. Meng venkelzaad, zoethout, kaneelstokjes, gedroogde gember en steranijs met elkaar. Lekker en ontspannend.

Liefdesdrankje1 theelepel gemalen zoethout, 1 theelepel boter, 1 theelepel honing, 1 theelepel suiker, 150 ml melk, 150 ml venkelsap

Lees hier hoe je thee op de juiste manier kan zetten.