ijzerhard

IJzerhard beroerd de spiritualiteit

Heksen van vroeger wisten maar al te goed hoe zij de spiritualiteit moesten beroeren. Hoe zij deze voor hun eigen gewin wisten te draaien en zo de wereld vanuit een ontastbare hoek te benaderen. Het waren de vrouwen en mannen wiens werelden groter waren dan dat wat zij zagen en bovenal zijn de gebruiken na al die jaren nog steeds duidelijk herkenbaar gebleven. Het is dan ook niet gek om te bedenken dat meer en meer mensen zich er weer in zijn gaan interesseren. Zeker nu is gebleken dat onze chakra’s niet de voldoening uit de fysieke wereld halen, laat staan de heling en rust die zij ervoor nodig hebben.

Verbena bonariensis

IJzerhard of ijzerkruid is een gebruikelijk kruid in liefdesmixen en beschermende bezweringen. Wanneer men een kroon van ijzerhard op het hoofd plaatst beschermt dit de magiër terwijl de geesten worden opgeroepen. De plant (IJzerhard of Verbena bonariensis) is zeer veelzijdig en ieder deel kan dan ook gebruikt worden om bescherming over de magiër uit te roepen. Het werkt vriendelijk en verwarmend en zal de melancholie verdrijven uit iedere ruimte. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat het ook gezelligheid en liefde geeft. Een bijzonder kruid, wiens beschermende krachten ons onthouden van de kwade bedoelingen van het spirituele.

Oude priesters

Ook verkoelt en verfrist het ijzerhard, wat zeer fijn is wanneer men op zoek is naar energie en dynamiek. Of wanneer het de concentratie moet bevorderen en dromen motiverend en inspirerend houdt. Het is een kruid waar van het gebruik al vele jaren terug gaat. Zelfs naar het Oude Rome, waar de priesters ijzerhard gebruikten om de Jupiteraltaren te reinigen. Het is een bijzonder kruid waar men vroeger bezems van maakten. Maar zij waren niet de enige spirituele die het gebruikten om hun doelen te bevorderen. Ook de druïden gebruikten ijzerhard om voorspelling mee te doen en om de wereld ermee te reinigen.

ijzehardVermoeiend en druk

De wereld is een drukke en vermoeiende plek en wij kunnen deze niet altijd het hoofd bieden zoals we graag hadden gewild. Door onszelf te beschermen tegen vermoeiende krachten kunnen wij met opgeheven schouders deze wereld tegemoet blijven gaan. Het zou een doodzonde zijn als de kennis hierover verloren zou gaan, vandaar dat het cruciaal is om altijd te blijven staan in het spirituele. Om vast te blijven houden aan de krachten van kruiden. Het kan het leven verrijken en de wereld groter en mooier maken. Er speelt immers nog zoveel meer dan wat men kan zien.