Laurier het symbool van overwinning

Laurier heeft een lange, symbolisch geschiedenis in de klassieke Oudheid. Destijds was de laurier namelijk het symbool van overwinning. Overwinnaars werden getooid met een laurierkrans, gemaakt van laurierbladeren. Ook is hierdoor een term blijven steken, namelijk de term laureaat. Ook zijn er verschillende uitdrukkingen blijven steken die gebaseerd zijn op deze symboliek. Zo kan iemand op zijn lauweren rusten en gelauwerd zijn. De christelijke symboliek nam laurier over als zinnebeeld voor overwinning en onvergankelijkheid. De naam laurier wordt echter ook wel eens verkeerd gebruikt, namelijk voor de veel aangeplante laurierkers. De laurierstruik of – boom kan zelf wel honderd jaar oud worden.

Warm en winters

Je kent het vast wel, van die heerlijke en verwarmende gerechten op een koude winter nacht. Een goede pot met stoofvlees, pruttelend op het vuur terwijl het hele huis ruikt naar de overheerlijk geurende kruiden die ervoor gebruikt worden. We kunnen er nu al uren over fantaseren en blijven denken maar dat is niet waarvoor we hier zijn. We willen namelijk ontdekken wat deze gerechten die heerlijke, karakteristieke en overweldigende geur geeft. Het is bijzonder om te bedenken dat veel kruiden over de jaren heen vanuit alle hoeken van de wereld zijn gekomen. Zo zou je kunnen stellen dat sommige kruiden niet van oorsprong thuis horen in gerechten die wij vandaag de dag maken.

Laurus nobilis is een bijzonder blad

Een bijzonder kruid dat we veel terug zien in vlees gerechten is laurier. Dit kruid wordt vaker dan niet in compleet gedroogde bladvorm gebruikt. Het geeft een opvallende en aromatische geur en smaak af aan vleesgerechten, waardoor het erg populair is geworden om lekker lang te laten pruttelen in sommige vleesgerechten zoals een stoofpot. De laurier staat onder de botanisten bekend als laurus nobilis en stamt uit de laurierfamilie. De plant wordt in de keuken dus als kruid toegepast.

Laurier

Hard blijvend

Laurierbladeren zijn ongeveer vijf centimeter lang en hebben een langere tijd nodig om mee te stoven om de smaak tot zijn recht te laten komen. Het wordt eveneens gebruikt bij het maken van laurierdorp waarin de sterke lauriersmaak naar voren komt. Maar waar je echter wel op moet letten is dat de laurier zelf niet eetbaar is, het blad blijft namelijk erg hard. De witachtige bloemen staan in de schermen van de bladoksels. De vruchten zijn eivormig, een beetje besachtig en steenvruchten. Deze kleuren zwart als ze rijp zijn. De laurier is afkomstig uit het oostelijk Middellandszeegebied. Ook uit landen als Georgië, Turkije en Griekenland. In Nederland wordt laurier gekweekt als kuipplant omdat de plant niet volledig winterhard is.

schopje

Zuidelijke planten

Laurier doet het goed op een enigszins beschutte plek maar zonnige standplaats. Zoals een zuidmuur, bijvoorbeeld. Veel zuidelijke planten hebben een goede drainage van grond nodig maar de plant heeft voldoende vocht nodig in de zomer. Laurier groeit sterk en heeft een rijke voedingsbodem nodig. Laurier is behoorlijk winterhard, maar echter alleen wanneer de plant al wat groter is. Wanneer er een strenge winter aantreedt kunnen de bladeren nog wel eens bevriezen maar door deze weg te knippen maak je ruimte voor nieuwe struiken in het voorjaar. Bescherm een jonge plant de eerste twee jaar altijd tegen de vorst met een klein beetje stro.

Vroeg in de ochtend

Laurier oogsten kan het beste vroeg in de ochtend gedaan worden. Jonge bladeren kunnen het beste gebruikt worden en geplukt worden in de late lente, zo rond mei en juni. Dan hebben de bladeren namelijk de beste smaak. Het is niet voor niets dat laurier ooit symbool stond voor de overwinnaars. Overwinningen komen vaak tegen een redelijke kostprijs en laurier moet ook de tijd hebben om te groeien en op smaak te komen. Maar als je er eenmaal bent, is het wachten meer dan waard. Want dan kun je eindelijk de heerlijke stoofpotten maken en het vlees precies zo laten garen zoals het hoort. Je wilt jezelf natuurlijk niet die heerlijke smaken en geuren ontnemen, niet waar? Want het zou een doodzonde zijn als je daar niet van kan genieten.