Zomerse krachten van tijm , thymus of faustini

Veel namen
Planten en kruiden hebben de luxe, of juist de verwarrende eigenschap, dat er veel verschillende soorten van kunnen zijn. Er is behoorlijk wat plantenkennis nodig wil je namelijk exact weten met wat voor planten je te maken hebt. Dit geldt voor de gemiddelde kruiden maar ook voor andere soorten planten die je wellicht wilt verbouwen in je tuin. Door de jaren heen zijn er heel wat verschillende kruiden en planten de revue gepasseerd, waarvan de een wat meer in de smaak viel dan de ander. Het is nu eenmaal een gegeven dat smaken verschillen en niet elk kruid past even goed bij bepaalde keukens of geneeskundige wijzen.

tijmThymus als de echte

Een plant die veel voorkomt in de Italiaanse keuken is tijm, ook wel bekend als thymus. Tijm is een plant die ook bekend staat onder andere soorten en die ook verschillende variaties van zichzelf over de hele wereld heeft weten te verspreiden. Zo bestaat er ook de echte tijm, oftewel de thymus vulgaris of faustini. Dit is een struikachtige, vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant komt van naturen voor in het Mediterrane gebied. De soort wordt veel gekweekt en voornamelijk gebruikt als keukenkruid.

Rechte takken

De echte tijm of thymus wordt ongeveer vijftien tot twintig centimeter hoog en heeft rechtopstaande takjes. De langwerpige bladeren zijn zittend en hebben een sterk omgerolde rand. De onderkant is kort viltig behaard. Echte tijm bloeit in mei en juni en heeft prachtige lila bloemen. In sommige gevallen kunnen deze echter ook een prachtig wit zijn. Het kan dus nogal verschillen maar laat je niet van de wijs brengen wanneer er plotseling een andere kleur de kop op steekt dan lila of roze. Thymus kan nogal verschillen daarin, het zegt niet direct iets over de daadwerkelijke kwaliteit of gezondheid van de plant zelf.

Goed voor de vertering

Tijm heeft een geneeskrachtige werking in de zin dat het de vertering van voedsel ondersteunt. Ook past het zeer goed bij gevogelte, wild, schaaldieren, lam, vis, groenten en soep. Zoals je ziet is het een ongelooflijk veelzijdig kruid en is het ook nog eens een belangrijk bestanddeel van de Provencaalse kruidenmix. Dit leidt er bij veel mensen toe dat zij zelf ook graag tijm willen kweken. Dit kan echter redelijk gemakkelijk in onze Nederlandse tuinen, mits je natuurlijk ervoor kunt zorgen dat tijm voldoende zon en warmte krijgt. Het is nu eenmaal zo dat de Middellandse Zee heel wat meer warmte en zonuren te bieden heeft en de planten die daar van naturen voorkomen zijn dat natuurlijk absoluut gewend.

 

schopjeZomerse krachten

De zaaiperiode van tijm loopt van mei tot juli. Het is dus een echte zomerplant en je kunt een week voor vijftien mei het beste beginnen met het binnen kweken van tijm. Wanneer de plantjes ontkiemen kan je deze buiten zetten. Het is echter buiten wat lastiger voor de plant om te ontkiemen door de onregelmatige, Nederlandse temperaturen. Vaak koopt men daarom een plantje echte tijm in de winkel, zodat dit lastige deel van het proces ontweken kan worden. Voordat je de zaden in de aarde stopt behoor je de aarde nat te maken. Vervolgens is er slechts een millimeter aarde nodig om alles mooi te maken.

Alle jaren

Tijm is een meerjarige plant die elk jaar weer terug kan komen. Dit doet de echte tijm echter alleen als het lekker warm is, wees dus niet bang voor een dode plant wanneer het halverwege mei is en de plant nog steeds niet de groene blaadjes laat zijn. De smaak komt pas vrij bij vers groene bladeren. Als je dus een langere tijd niet geoogst hebt, knip dan eerst de toppen eraf. Er zal dan vanzelf nieuwe bladeren komen, mooi groen van kleur. Deze kun je vervolgens gebruiken voor heerlijke gerechten. Echte tijm kweken is redelijk gemakkelijk mits je er de nodige aandacht aan besteedt. Ga er niet zomaar van uit dat iedere plant doodleuk weet hoe en waar te groeien als je deze niet op weg helpt.