Ontdek alles over springvormen en het gebruik van tuinkruiden

Ontdek alles over springvormen en het gebruik van tuinkruiden!

In de wereld van het bakken zijn springvormen essentiële hulpmiddelen die niet mogen ontbreken in de keukenkast van elke hobbybakker. Met deze veelzijdige bakvormen kun je namelijk een breed scala aan lekkernijen creëren: van klassieke appeltaarten tot verrukkelijke no-bake taarten, verrijkt met heerlijke tuinkruiden. In dit artikel duiken we dieper in op alles wat je moet weten over springvormen en hoe je tuinkruiden kunt gebruiken om je baksels naar een hoger niveau te tillen.

Wat verstaan we onder springvormen?

Springvormen zijn bakvormen met een losse bodem en een verstelbare rand die stevig vastklikt. Deze slimme constructie maakt het verwijderen van de rand eenvoudig zonder het gebak te beschadigen. Deze vormen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van kleinere vormen voor individuele porties tot grotere vormen die geschikt zijn voor het bakken van taarten voor grote groepen mensen. Deze veelzijdige bakvormen zijn ideaal voor het bakken van diverse soorten taarten, cheesecakes, quiches en andere gebakken lekkernijen. De vormen zijn een essentieel hulpmiddel voor elke hobbybakker en worden vaak gebruikt vanwege hun gebruiksgemak en veelzijdigheid.

Verscheidenheid aan springvormen

Bij een springvorm denk je waarschijnlijk aan een ronde vorm, toch zijn deze bakvormen in nog veel meer variaties beschikbaar. Hieronder benoemen we de meest voorkomende varianten.

 • Vierkante springvormen: deze vormen worden minder gebruikt dan de ronde variant. Toch zijn vierkante springvormen ideaal voor het maken van vierkante creaties met een strakke uitstraling.
 • Rechthoekige springvormen: de rechthoekige varianten zijn ideaal voor het bakken van lekkernijen die je in plakken snijdt zoals blondies, brownies en cake bars.
 • Hartvormige springvormen: met deze vormen krijgt jouw taart, gebak of andere lekkernij een lieflijke en romantische uitstraling. Dat is onder andere ideaal voor het maken van bakcreaties voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, Moederdag en Valentijnsdag.

Wat kun je met springvormen maken?

Naast de bekende kwarktaarten zijn springvormen veelzijdig in gebruik voor een scala aan lekkernijen, waaronder:

 • Hartige taarten en quiches: Verrijk deze met verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, bieslook, en oregano voor een extra smaakdimensie.
 • Cheesecakes: Voeg een vleugje citroenmelisse, munt, of basilicum toe aan je cheesecake recepten voor een verrassende smaak.
 • Desserttaarten: Lavendel en basilicum kunnen een subtiele maar heerlijke twist geven aan je desserttaarten.
 • Luchtige cakes: Experimenteer met salie of citroenverbena om je cakes een unieke smaak te geven.

Hoe kun je springvormen het beste gebruiken?

Om ervoor te zorgen dat het gebak dat je met een springvorm maakt perfect uit de vorm komt, geven we je een aantal handige tips:

 1. Vet de vorm in: voorkom plakken door de binnenkant van de springvorm in te vetten met boter of bakspray. Voeg eventueel bakpapier toe voor extra bescherming.
 2. Controleer de sluiting: zorg ervoor dat de sluiting van de springvorm goed vastzit om lekken tijdens het bakken te voorkomen.
 3. Laat het gebak afkoelen: wacht tot het gebak volledig is afgekoeld voordat je de rand van de springvorm verwijdert om breken te voorkomen.
 4. Laat no-bake gebak goed opstijven: maak je met een springvorm een no-bake gebak? Dan is het belangrijk om het gebak goed in de vorm te laten opstijven, zodat het niet scheurt als je de vorm verwijdert. Zet daarvoor de vorm in de koelkast. Na een aantal uren, het exacte aantal staat wel in het bijbehorende recept aangegeven, kun je de vorm verwijderen.
 5. Reinig de vorm grondig: na gebruik de springvorm zorgvuldig reinigen om restjes te voorkomen die de volgende keer kunnen vastkleven.

Het gebruik van tuinkruiden in je baksels

Tuinkruiden kunnen je baksels niet alleen een heerlijke smaak geven, maar ook een unieke twist die je gasten zeker zullen waarderen. Hier zijn een paar ideeën voor het gebruik van tuinkruiden in je baksels:

 • Rozemarijn en tijm: Deze kruiden zijn perfect voor hartige taarten en quiches. Voeg ze toe aan je deeg of als garnering bovenop.
 • Munt en citroenmelisse: Deze verfrissende kruiden zijn geweldig voor cheesecakes en no-bake taarten. Ze voegen een lichte, frisse smaak toe die perfect is voor de zomer.
 • Lavendel: Gebruik lavendel in desserttaarten voor een subtiele bloemige smaak. Zorg ervoor dat je eetbare lavendel gebruikt om veilig te kunnen genieten.
 • Salie en basilicum: Deze kruiden kunnen een verrassende smaak geven aan luchtige cakes en muffins. Experimenteer met kleine hoeveelheden om de perfecte balans te vinden.

Door deze praktische tips toe te passen, kun je optimaal genieten van je springvorm(en) en telkens weer smullen van perfect gemaakte lekkernijen. Voeg tuinkruiden toe aan je baksels om unieke en smaakvolle creaties te maken die je gasten zeker zullen waarderen!

Afbeelding van elkep via Pixabay