Geuren en kleuren met planten in je tuin

Geuren en kleuren in je tuin

De rijke weelde van bloeiende vaste planten en bloembollen is al genoeg om de zomertuin tot een feestje te maken. Een extra toegift wordt verzorgd door de planten die een heerlijke geur verspreiden. Vooral op windstille avonden na een warme dag kan de tuin de neus verwennen en de geweldige sfeer van een mooie zomeravond compleet maken.

Niet alleen bloemen ruiken lekker

Het zijn niet alleen de bloemen die lekker ruiken. Soms zijn het juist de bladeren die voor een kruidig aroma zorgen. Zeker na een warme dag zal dit verschijnsel zich voordoen. Voor sommige planten is het namelijk een stukje zelfbescherming tegen uitdroging. De bladporiën scheiden een aromatische olie af, die zich als een beschermend laagje over het bladoppervlak verspreid. Andere planten geven hun geur specifiek in de avond af, omdat ze afhankelijk zijn van nachtvlinders en motjes voor hun bestuiving en deze insecten op deze manier naar zich toe lokken. Planten die van nachtinsecten afhankelijk zijn hebben vaak een minder opvallende kleur, omdat ze het van hun geur moeten hebben als het donker is. Planten die voor hun bestuiving afhankelijk zijn van insecten die overdag rondvliegen, hebben vaak fellere kleuren om de insecten mee te lokken.

Planten in het voorjaar

Het voorjaar is een prima tijd om nieuwe planten in de tuin te zetten. Het is dan leuk ook een paar geurende planten te kiezen, als je tenminste geen last hebt van een allergie voor bepaalde geuren. Kies alleen planten met een prettige geur. Dat is natuurlijk iets persoonlijks, want de tweejarige Salvia sclarea geeft een geur af, die door sommigen wordt geroemd, maar die door de meeste mensen als transpiratiegeur wordt ervaren. In dat laatste geval is het dus een plant die niet te dicht bij het terras moet staan.

Insecten op een afstand houden

Sommige planten houden met hun geur ook nog eens insecten op afstand houden met planten. De citroengeranium is daarvan een bekend voorbeeld. De moerasgagel en de walnoot houden net als de citroengeranium vliegen en muggen op een afstand. Vroeger werd vaak een walnotenboom geplant in de buurt van een paardenstal, om de last voor de dieren te verlichten. Een paar walnotenbladeren in een vaas in het kozijn en de vliegen blijven liever buiten.

Geurende planten

Er zijn veel geurende planten, zoals bijvoorbeeld de Abessijnse gladiool (Gladiolus calianthus var. murielae) die volgens sommigen ruikt naar vanille, maar waar anderen geen geur aan kunnen bespeuren. Rozen en lavendel zijn natuurlijk bekende geurplanten, net als de sering, de kamperfoelie de boerenjasmijn en de nachtviolier (Matthiola). De geranium (pelargonium) is een kruidig ruikende kuipplant. En bij de éénjarigen zorgen siertabak (Nicotiana) en pronkerwt (Lathyrus odorata) voor de zomergeur. Kortom, je hoeft niet zo lang te zoeken om verzekerd te zijn van een heerlijk geurende tuin en een dito terras.

Geuren en kleuren met planten in je tuin