Zo geef je jouw balkon een natuurlijke look

Zo geef je jouw balkon een natuurlijke look

Ook wanneer je in een flat appartement woont is het goed om een plek buiten te hebben waar je je even kunt terugtrekken en kunt genieten van de frisse lucht. Meestal is de ruimte hiervoor beperkt tot alleen je balkon en lijkt het misschien alsof je vrij weinig mogelijkheden hebt. Maar zelfs je balkon valt om te toveren tot een sfeervolle, groene oase waar je lekker tot rust kan komen.

Begin bij de ondergrond

Door de, meestal betonnen, vloer ook te voorzien van aankleding zet je al een goede eerste stap. Dit kan bijvoorbeeld met een mooi buitenkleed. Deze zijn tegenwoordig bij de meeste tuin- en woonwinkels wel verkrijgbaar. Een kleed geeft een gezellige, warme uitstraling en is ook erg aangenaam wanneer je graag op blote voeten loopt. Wil je echt voor een natuurlijke of groene uitstraling gaan? Denk dan eens aan het leggen van vlonderplanken of kunstgras op je balkon. Deze opties geven net iets meer tuinbeleving.

Creëer een plek voor jezelf

Wanneer je een plek creëert om je terug te kunnen trekken en tot rust te komen, is het natuurlijk handig dat je er zelf ook plaats te kunnen nemen. Dit kan door de aanschaf van flexibele, inklapbare meubels die eventueel ook makkelijk binnen op te bergen zijn. Nog leuker is het om zelf de handen uit de mouwen te steken en zelf een meubel te maken. Van een pallet kun je bijvoorbeeld een bankje of stoel maat maken. Zo kun je zelf bepalen hoeveel ruimte het meubel inneemt. Ook kun je natuurlijk met alleen kussens een knusse zitplaats creëren. Zo ben je meer flexibel en kun je nog eens wisselen waar je precies op je balkon gaat zitten.

Planten toevoegen

Doe voordat je naar het tuincentrum gaat eerst wat onderzoek op internet. Kijk welke planten het meest geschikt zijn voor op het balkon en neem daarin ook jouw situatie wat de lichtval betreft mee. Ook is het goed om te bedenken hoeveel onderhoud je wilt plegen aan je balkontuin. Wanneer je dit op een rijtje hebt gezet dit hebt gedaan is het tijd om over te gaan tot aanschaf.

Je kunt de planten op verschillende manieren een plekje geven afhankelijk van jouw situatie. Is je ruimte echt heel beperkt? Koop dan plantenbakken die je aan de omheining van je balkon kunt hangen. Zo kun je deze naar buiten toe hangen en verlies je geen ruimte. Wanneer je balkon beschikt over een muurtje kun je hier ook plantenbakken of een plank waar je plantjes op kunt zetten aan bevestigen. Wel wat meer ruimte beschikbaar? Dan kun je natuurlijk ook plantenbakken op de grond zetten. Het is hierin leuk om te variëren in hoogtes en groottes van planten en de bakken waar ze inzitten. Dit geeft een speels effect. Ga je echt voor groen? Combineer dan alle genoemde tips.
Bron: grasexpert.com

Zo geef je jouw balkon een natuurlijke look