Ananas sally is aantrekkelijk door de geur en kleur
Kruiden zoals ook ananas salie hebben de opvallende eigenschap dat ze naar de meest exotische dingen kunnen geuren. Ze kunnen de zintuigen voor de gek houden en mensen doen geloven dat we met heel iets anders te maken hebben. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben maar één van de meest voorkomende is om te overleven. We kennen de verhalen maar al te goed te bepaalde dier- en plantsoorten een geur of een kleur verspreiden die bedoeld is om andere organismen op afstand te houden. Maar dit maakt echter niet dat alle diersoorten erdoor raken afgeschrikt. Integendeel, het komt juist vaak voor dat sommige dieren, zoals wijzelf, er extra door worden aangetrokken. Simpelweg omdat de geuren en kleuren ons wel aanstaan.
Naam hoog te houden
De ananassalie is een goed voorbeeld van zo’n plant. De salie behoort tot het geslacht salvia, waar ook de originele salie een soort van is. Het aromatische blad geurt sterk naar ananas, iets wat door veel mensen als zeer aangenaam wordt ervaren. De plant staat onder de botanisten bekend als Salvia elegans is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant uit de familie van de lipbloemigen. In Europa is de plant niet geheel wintervast maar op en goed beschutte plek kan deze met wat bescherming doorgaans wel overwinteren. De plant komt oorspronkelijk voor in Mexico en Guatemala, en daar wordt de salvia elegans gebruikt voor uiteenlopende medicinale doeleinden. Er wordt onder andere een anti-depressieve werking aan toegeschreven.
Gewild in geneeskunde
Op geneeskrachtig gebied is de ananassalie ook zeer gewild bij een lage bloeddruk en bij angststoornissen. Het zou daar ook een positieve invloed op hebben. Salie is van oorsprong een plant waar veel eigenschappen aan toe worden geschreven. In de Oudheid was de plant zelfs heilig verklaard door sommige volkeren en werd het ook wel als de plant gezien die het eeuwige leven zou beloven. De ananassalie heeft dus een behoorlijke naam om hoog te houden, los van het feit dat deze ook nog eens zo overheerlijk geurt. In Europa komt de plant wellicht wat weinig voor maar dat wilt niet zeggen dat de plant minder gewild is.
Ananassalie zelf verbouwen
Om de ananassalie zelf te verbouwen zal je de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Zo moet je plant van voldoende ruimte voorzien in je tuin. Als de plant het namelijk naar zijn zin heeft kan deze tot wel een meter hoog en breed worden. Laten we beginnen met een aantal feitelijke wijsheden. De ananassalie houdt van halfschaduw. Daarnaast houdt de plant van vruchtbare zand- en leembodems. Ook doet de plant het beter in een grote pot en krijg je mooie planten door het takje met enkele blaadjes eraan in een stekgrond te planten. De takjes kunnen ook afgesneden worden en in een potje met water gezet worden om te laten wortelen. Die wortels groeien zeer snel, waarna de plant in potgrond gezet kan worden.
Dankbaar als plant
De ananassalie is ook bekend als een dankbare plant. Je kunt er het hele jaar door van genieten. Zo kun je van de groene blaadjes een heerlijke thee zetten en in de vroege winter kun je genieten van de fel rode bloemen. De rode buisvormige bloemen die in de herfst uitkomen doen het goed in desserts. Cake krijgt een verrassend fris smaakje als je de jonge gesnipperde blaadjes onder het deeg mengt. Ze hebben ook een zeer zoete smaak, daar ze een druppeltje nectar in de bloembuis verstopt hebben. Het is dus een plant waar je ongelooflijk veel mee kunt, maar vooral wanneer het aankomt een genotsmomentje.
Bijzonder kruid
Ananassalie is een bijzonder kruid, dat het hele jaar door gebruikt kan worden. Gegeven, je moet er wel wat voor over hebben en een beetje moeite doen om deze goed en wel in leven te houden. Maar wees niet bang om het te proberen, zodat ook jij kunt genieten van heerlijke smaken, geuren en kleuren in huis. Uiteindelijk zal dat je huis ook kunnen opfleuren en beuren en voordat je het weet, geniet je van een prachtige plant.