thee zetten

Hoe zet je thee op een juiste manier

We willen maar wat graag een gezond leven leiden. We doen er werkelijk alles aan om maar zo lang en gelukkig mogelijk te leven. Waarom zou je dan niet eens proberen zelf je kruidenthee te zetten? Kruidenthee zetten is niet zo moeilijk, maar het moet op een juiste manier gebeuren. Thee zetten is een echt ritueel.

Goed alternatief

anijstheeKruidenthee heeft een hoop verschillende voordelen ten opzichte van reguliere thee. Het is vaak gezonder, heeft een heilzame werking en is ook nog eens een stuk makkelijker om te zetten mits je de juiste kennis erover hebt. Of ja, makkelijker is niet altijd waar. Wat wel klopt is dat het meer voldoening geeft en daardoor prettiger is om te drinken. Thee zetten in de huidige taal wordt door men vaak geassocieerd met het kokend water in een pot gooien en daar een zakje van een willekeurig merk bij te gooien. Het is zeker een groot gemak, maar kruidenthee kan nu eenmaal veel meer voor je betekenen dan je zou denken. Wat dacht je van heerlijke ontspanning of even een beetje thee tegen de gewrichtspijn? Het hoort allemaal bij de mogelijkheden.

Kokend water

Thee zetten in de volksmond is een aftreksel maken van alles wat je in een pot kokend water doet. Thee maken van kruiden wordt derhalve kruidenthee genoemd. kruiden kan je rond een jaar bewaren. Daarnaast zijn gedroogde kruiden nog steeds prima te gebruiken maar de smaak zal er in de loop der tijd wel behoorlijk af gaan. Wat echter wel een voorwaarde is van een jaar lang bewaren is dat de kruiden droog worden bewaard. Daarnaast geldt ook, hoe fijner de thee gesnipperd is, hoe sneller de smaak eraf gaat. Hoe kleiner de stukjes, hoe groter het oppervlak dat immers met lucht in aanraking komt. Je kunt kruidenthee zetten van verse en gedroogde kruiden, maar van gedroogde kruiden gebruik je er minder dan van verse.

kruidenHoeveelheden

Je zet kruidenthee door een eetlepel of ongeveer twee tot vijf gram gedroogde kruiden in een halve liter kokend water te laten trekken. Hoeveel je wilt gebruiken hangt af van de sterkte van de smaak van het kruid en hoe sterk je het zelf lekker vindt uiteraard. Van pepermunt zal je bijvoorbeeld minder willen gebruiken dan van brandnetel omdat de smaak van pepermunt nu eenmaal wel sterker is.

Net anders

Bij wortels en zaden werkt kruidenthee net iets anders. Wortels en zaden hebben meer smaakstoffen per gram dan bladeren en daarnaast is het beter ‘ingepakt’. Dit betekent dat je wortels en zaden langer moet laten trekken dan blad, al snel richting de vijf tot tien minuten. Bloemen en bladen hebben slechts twee tot vijf minuten nodig om te trekken, dus let hier goed op wanneer je kruidenthee gaat zetten van je eigen gegroeide kruiden.