Zelf vogelhuisje maken

Zelf een vogelhuisje maken (vogel voederhuisje)

Ben je op zoek naar een leuke activiteit met een mooi en nuttig resultaat? Probeer dan eens zelf een vogelhuisje te maken om vogels in je tuin te voederen.

Wat heb je nodig om een vogelhuis te maken?

Om te beginnen heb je plankjes hout nodig, een zaag, een potlood, houtlijm of schroeven (of beide), een schroefboormachine (als je schroeven gebruikt) en een liniaal of meetlat.

voeder vogelhuisje

Hoe ga je te werk bij het maken van een vogelhuisje?

Om zelf een voederhuisje voor vogels te maken bepaal je eerst de maat van het huisje, kijk wat het beste bij je tuin past en wat voor soort vogels er rond je huis vliegen. Teken alle plankjes uit en begin met zagen, je hebt nodig: een bodem, vier steunen, een dak (of twee plankjes voor een puntdak). De vier steunen waar het dak op komt kan je makkelijk maken van een oude bezemsteel. Lijm of schroef alle plankjes aan elkaar. Als je houtlijm gebruikt is het belangrijk om te droogtijd die op de verpakking staat te respecteren zodat je vogelhuisje stevig zal zijn.

De afwerking van het vogelhuisje

Je kunt je zelfgemaakt vogelhuisje simpelweg schilderen, lakken of pimpen met kralen en andere versiersels. Na het versieren kun je het vogelhuisje op een paal bevestigen, in een boom hangen door middel van een touwtje of aan je huis hangen met een haakje. Meer foto’s van mooie voederhuisjes kan je vinden op Bopets dierenwinkel

Nestkastje zelf maken

Ben je een dierenliefhebber? Dan mag een nestkastje eigenlijk niet ontbreken in je tuin. Nestkastjes maken is een dankbare bezigheid en een leuke activiteit voor kinderen.

nestkastjeNestkastjes maken, doe je zo

Zaag houten plankjes, van 1,5 cm dikte, op het juiste formaat: 1 plankje voor het dak van 16 x 16 cm, 4 plankjes van 23 x 15 cm voor de zijkanten, 1 plankje voor de bodem van 15 x 15 cm en 1 latje van 26 cm hoog voor het ophangen van het nestkastje. Zaag twee van de plankjes voor de zijkanten mooi schuin af. Lijm alles stevig aan elkaar vast. Zaag een vliegopening in de voorkant van het kastje. De diameter is afhankelijk van de vogelsoort:
Pimpelmees: 26 mm
Koolmees en Boomklever: 32 mm
Mus: 35 mm
Spreeuw: 45 mm
Het is belangrijk dat er geen splinters aan de plankjes zitten

Schuur daarom het nestkastje grondig met een (ronde) vijl. Bevestig daarna het latje aan de achterkant, zodat het huisje kan worden opgehangen. Hang het nestje zodanig dat katten er niet bij kunnen. Verder is het belangrijk om de vliegopening naar het noorden of oosten te richten, zodat deze beschut is tegen de regen en nooit in de volle zon komt te staan. Ben je niet zo een doe het zelf man, een kant en klaar nestkastje kopen kan altijd.

Waar het nestkastje ophangen

Een nestkastje ophangen kan al in de winter. Zo geef je de vogels de gelegenheid om het vogelhuisje te inspecteren. Ook kunnen ze andere vogels laten weten dat dit hun nestkastje, territorium, is. Ook kunnen ze hierin schuilen bij veel regen of strenge vorst.

Welke richting komt het vlieggat

De opening van het vlieggat moet in de richting komen waar de zon op komt. De zon komt op in het oosten. Zo wordt het nestkastje direct goed verwarmd in de ochtend én het wordt niet te warm in de middag. Zo moet je een nestkastje ophangen.
Een goede plaats

Een nestkastje ophangen aan een muur is de beste plaats. Zodoende kunnen er geen katten bij. Zorg dat de hoogte van het nestkastje ongeveer twee meter is, of hoger. Meestal is het plaatsen onder de dakgoot een goede plek. Wanneer je het vogelhuisje in de boom hangt, kan er meestal wel een kat bijkomen. Plaats je het vogelhuisje in de boom, zorg er dan voor dat er geen kat bij kan. Zoek dan voor een minder stevige tak en plaats kippengaas onder het nestkastje.