De beste kruiden om in je tuin te kweken

De beste kruiden om in je tuin te kweken

Wil je weten wat de beste kruiden zijn om te kweken? Onze topkeuzes brengen kleur en geur in tuinpotten en op je vensterbank. Vers gebruikt bij het koken, zullen ze ook je smaakpapillen prikkelen.

De beste kruiden om te kweken hebben niet alleen een heerlijke geur en fantastische smaak, veel ervan zijn ook super gemakkelijk te kweken, wat betekent dat je ze gewoon kunt uitplanten en ze hun gang kunt laten gaan. Kweek ze in de buurt van de achterdeur, zodat ze handig zijn als je een paar takjes wilt afknippen om je kookkunst te verrijken.

Als het weer begint af te koelen, zijn er sommige kruiden zoals rozemarijn die het hele jaar door gedijen en andere zoals lavas die tot in de winter doorgaan. Andere kun je binnenhalen en op een warme vensterbank zetten om de toevoer van verse smaken op gang te houden. Onthoud de regels: houd de grond vochtig, zorg dat de kruiden in goed doorlatende compost worden opgepot, geef elke plant voldoende ruimte om te ademen en blijf ze regelmatig snoeien voor de kookpot. Zo eenvoudig is het!

Lees verder voor onze top picks, en ga dan naar onze hoe maak je een kruidentuin gids voor meer deskundige kweektips.

  1. Rozemarijn

Rozemarijn gedijt het hele jaar door in de tuin, ziet er goed uit, ruikt heerlijk en is een veelzijdig kruid om mee te koken. Het is zo weinig veeleisend dat je het kunt planten en vergeten, en het redt zich ook zonder zon tijdens de somberder maanden van het jaar. Gebruik de naaldachtige bladeren om je gebraden lamsvlees op te zuigen. Ze kunnen ook toegevoegd worden aan stevige soepen en stoofschotels, en aan zelfgebakken brood. Snijd een paar takjes af en voeg ze toe aan een fles olijfolie of witte wijnazijn om over slablaadjes te sprenkelen.

  1. Dragon

Laat je het best groeien in potten met zanderige compost op de patio, haal dragon vóór de vorst naar binnen en houd de planten gaande op de vensterbank. Verdeel en verpot om de 3-4 jaar om een aanvoer van robuuste planten te houden. De bladeren van Franse dragon hebben een kenmerkende zoethoutachtige geur en smaak. Dragon kan gebruikt worden om smaak te geven aan vis, vlees, groenten, eieren, salades, sauzen of om azijn op smaak te brengen.

  1. Kervel

Een van de mooiste kruiden die je in de tuin kunt kweken, kervel staat mooi in bakken op de patio en is even gelukkig op de vensterbank van een keuken als je de pot naar binnen haalt als het weer koeler wordt. Met een subtiele smaak die licht anijsachtig is, gebruik je kervel vers. Hak en voeg toe aan omeletten, meng door romige sauzen om bij witte vis of kip te serveren, voeg toe aan salades, en gebruik als garnering.

  1. Lavas

Een aantrekkelijke aanwinst voor je tuin die goed tussen je bakken zal staan, je zult tot midden in de winter kunnen oogsten. Blijf de blaadjes regelmatig plukken om de groei te bevorderen. Lavas is kruidig en peperig, een zeer aromatisch kruid met smaken van selderij, anijs en citroen. Snijd de tederste blaadjes af om aan salades toe te voegen, of stop ze onder het vel van een kip voor je hem braadt. Voeg toe aan soepen, stoofschotels en aardappelpuree. Lavas doet het ook goed in roerei en omeletten.

  1. Bieslook

Bieslook is gemakkelijk in de tuin te kweken en doet het ook goed op een vensterbank in helder licht. Knip de plant af en toe terug om hem gezond en netjes te houden, en om nieuwe groei te stimuleren. Gebruik bieslook als garnering en om een kick te geven aan omeletten, soepen en salades. Ze worden echter pas aan het eind van de kooktijd aan gerechten toegevoegd, want ze zijn zachtbladig en je wilt hun smaak niet in gevaar brengen.

  1. Peterselie

Kweek uit zaad in potten of zaaibakken in de lente of zomer in goed doorlatende grond. Peterselie kan altijd binnenshuis gekweekt worden, maar bewaar hem op een zonnige of gedeeltelijk beschaduwde plaats. Bij warm weer kan ze naar buiten worden verplaatst. Pluk de bladeren als de planten ongeveer 8 cm groot zijn. Het is een handig kruid om in de buurt te hebben als het om koken gaat en kan gebruikt worden in alles van soepen, salades en sauzen tot pesto, vulling en vlees- en visgerechten.

  1. Oregano

Zaai zaden in het voorjaar en zet jonge planten buiten als het gevaar voor vorst voorbij is. Zon is essentieel, maar de plant verdraagt de meeste bodems, zolang ze in de winter niet drassig is. Haal aan het eind van de zomer de planten naar binnen en zet ze op een zonnige vensterbank. Snijd steeltjes en strip de bladeren om toe te voegen aan tomatensauzen voor pasta en pizza, vleesgerechten, stoofschotels, soepen en stoofschotels.

  1. Basilicum

Basilicum heeft goed doorlatende grond nodig en groeit het best in bakken op een beschutte patio of op een vensterbank in de keuken. Aan het eind van de zomer bloeien basilicumplanten en produceren zaden die je kunt bewaren om het volgende jaar te zaaien. Basilicum houdt van warmte en helder licht, dus zet het op een vensterbank op het zuiden en vermijd tochtige plekken. Blijf regelmatig vervangen want na een paar weken wordt hij houterig. Gebruik samen met tomaten in salades, pizza en pastagerechten.

  1. Tijm

Aromatische tijm houdt van goed doorlatende grond en doet het het best op een zonnige plek, maar heeft te lijden onder koude winden en natte winters. Ze doet het het best in terraspotten, maar kan ook op een vensterbank gedijen als het fris wordt in de tuin. Zet hem op een warme, zonnige plek en geef het oppervlak van de grond water als hij uitdroogt. Probeer tijm toe te voegen aan de tomatensaus voor een pizzabodem, soepen en stoofschotels, en ook aan deeg bij het maken van brood.