Basilicum ocimum
Het kruid van een koning
Als er een land ter wereld is waarvan de keuken ieder mens kan bekoren, dan is het de Italiaanse wel. Bekend om de pizza, spaghetti, lasagne en nog vele andere gerechten waarin tomaten, kaas en aromatische kruiden de hoofdrol spelen. Van deze kruiden is er één die met kop en schouders boven de anderen tuinkruiden uitsteekt. Eentje waarvan de zacht bittere smaak en aanlokkelijke geuren de gebruikelijke kruiden als oregano en tijm naar de kroon steken. We spreken hier natuurlijk over basilicum, wiens naam terug te voeren is op het Oudgrieks, waar ‘basileus’ koning betekent. Een andere alternatieve benaming is dan, gepast, koningskruid. Wat er al niet in een naam verborgen kan zijn.
Basilicum of bazielkruid is een veelzijdige plant
Basilicum hoort thuis in de soort Ocimum basilicum en wordt als kruid veelvuldig gebruikt in de keuken. Daarnaast heeft het echter nog een spirituele kant, namelijk omdat het kruid heilig is in India. Met name de Hindoes beschouwen de basilicum als een kruid dat grote rollen te vervullen heeft in verschillende religieuze verhalen. In het Westen, echter, is het vooral bekend om zijn karakteristieke geur en smaak. Wat we natuurlijk in grote dank tot ons eigen genot nuttigen. Het verbouwen van de basilicumplant is dan ook zeer gewild en wordt maar des te meer toegepast in de Westerse huizen.
Basilicum zelf kweken
De basilicumplant is relatief makkelijk te verbouwen. Een beschut en zonnig plekje in een voedselrijke, losse grond bewijst zich vaak als de beste plek voor de basilicumplant om te groeien. Basilicum wordt idealiter in het voorjaar gekweekt en uitgeplant in een pot. De meeste soorten zijn eenjarig. Men behoort de basilicumplant echter wel te beschermen tegen de kou. De beste plek om je basilicumplant te plaatsen? Idealiter in een mooie, grote pot of bak op de vensterbank of het balkon.
Basilicum verzorgen
Basilicum is immers een plant die niet van naturen voorkomt in ons frisse Hollandse landschap. De topjes behoren eveneens afgeknipt te worden om bloei te voorkomen. Wanneer een basilicumplant namelijk zal gaan bloeien, zal de plant ook vergaan. Een weelderige groei kan gestimuleerd worden door deze topjes af te knippen.
Bijzondere geneeskrachten
Kruiden hebben daarnaast de naam dat ze maar al te goed kunnen werken als geneesmiddelen. Dit geldt uiteraard ook voor de basilicumplant, die veel etherische oliën opslaat in de bladeren. Deze oliën zijn maar al te goed geschikt voor de zenuwen, en hebben daar een uiterst verzachtende werking op. Maar daar stoppen de voordelen van de basilicumbladeren echter niet. Een handvol blaadjes kunnen gebruikt worden om thee mee te zetten. Dit helpt bovengemiddeld goed tegen buikkrampen en kan de eetlust opwekken. Een perfect middel voor iemand wiens maag verstopt zit en stiekem wel heel erg veel zin heeft in een heerlijke spaghetti gekruid met diezelfde overheerlijke bladeren. Het is eveneens ontstekingsremmend en vermindert stressmigraine. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de antioxidanten in basilicum bescherming bieden tegen bepaalde soorten kanker.
De aanbevolen hoeveelheid basilicum bedraagt 2,5 tot vier gram per dag want te veel basilicum invloed kan hebben op de bloedsuikerspiegel. Een grotere hoeveelheid kan bijwerkingen geven zoals duizeligheid, zweten en een versnelde hartslag.
Experimenteren met basilecum
Kruidenazijn zelf maken
Voor wie wat meer wilt experimenteren zijn er ook de rode basilicumbladeren. Hiervan kan men lichtroze kruidenazijn maken door vijf deciliter witte wijnazijn te combineren met zestig gram gekneusde blaadjes en takjes. Na twee tot drie weken trekken heb je een heerlijk kookmiddel. En zo zie je maar, dat dit bijzondere kruid nog heel wat moois herbergt. Van een bijzonder geneesmiddel tot een heerlijk kruid, de basilicumplant is zijn koninklijke benaming meer dan waard.
Basilicum thee voor één persoon
INGREDIENTEN
- 9 fijngesneden blaadjes basilicum
- 1 geplette stengel citroengras
- 2 takjes munt
- 300 ml water
BEREIDING
- Breng het water aan de kook.
- Voeg de basilicum, de munt en het citroengras toe.
- Laat ongeveer 7 tot 8 minuten trekken.
Lees hier hoe je thee op de juiste manier zet.
Meer soorten basilicum
Er bestaan meer dan 150 soorten basilicum en behoren tot het geslacht Ocimum uit de lipbloemenfamilie.
De meeste basilicum varianten dat eetbaar zijn behoren tot de soort Ocimum basilicum zoals:
-Kaneel basilicum
-Grootbladige basilicum
-Basilicum genovese
-Thaise basilicum
-Slabladige basilicum
Andere bekende soorten zijn de Ocimum americanum zoals:
-Limoen basilicum
-Citroen basilicum
Voor medicinale doeleinden worden meestal de Thaise citroen basilicum en de Griekse zuil basilicum gebruikt en zijn vooral bekend onder de naam van grijze basilicum. Deze planten hebben witte bloemen.