4 tips om je huis en tuin winterklaar te maken

4 tips om je huis en tuin winterklaar te maken

Je huis voorbereiden op de winter staat misschien niet bovenaan je to-do-lijstje, net als dat het ieder jaar je contract voor televisie en internet vergelijken en ook je zorgverzekering aan te raden is. Per slot van rekening zouden de meesten van ons hun vrije tijd niet liever besteden aan het doen van onderhoudstaken in huis, terwijl ze zouden kunnen genieten van allerlei leuke dingen in plaats van hun huis winterklaar te maken. Maar hier is de realiteit: je kunt niet uitstellen als je wilt dat je huis volledig is voorbereid op de winterse weersomstandigheden. Om hier voor te zorgen, kun je gebruik maken van de onderstaande tips!

Controleer het dak

Je wilt er zeker niet achter komen dat je een lekkend dak hebt nadat er voor het eerst sinds tijden weer sneeuw is gevallen in ons land. Een dakinspectie kan je helpen eventuele problemen op te sporen en is daarom zeker slim om te doen voordat de winter echt inslaat. Bang voor hoogtes? Maak je geen zorgen – je kunt een grondige inspectie vanaf de grond doen met een verrekijker. Daarnaast kun je ook een expert inhuren voor het inspecteren van je dak. Alsnog is het zeker mogelijk om dit zelf te doen, net als eventuele reparaties.

Isoleer de ramen

Wintertocht kan je energierekening opdrijven en afbreuk doen aan de gezellige sfeer die je in je huis wilt als het buiten koud is, vooral als je ramen luchtlekken hebben. Maar door tocht te verminderen, kun je de energiekosten van je huis tot 20 procent per jaar verlagen volgens experts, terwijl je ook je leefruimte comfortabeler maakt. Isoleer daarom de ramen in je woning, wat je al voor een paar centen kunt doen. Zo kan kit hier goed bij helpen, maar kun je ook nagellak gebruik wanneer het om een kleine kier gaat.

Reinig de dakgoten en regenpijpen

Verstopte dakgoten of regenpijpen kunnen de fundering van je huis beschadigen of ijsdammen veroorzaken, wat tot dure reparaties kan leiden. Dus, nadat de bladeren van de bomen in je tuin zijn gevallen, maak je je dakgoten schoon om bladeren, twijgen en andere smurrie te verwijderen. Zorg er ook voor dat de goten niet doorzakken en water vasthouden, draai de goot hangers en regenpijp beugels vast en vervang versleten of beschadigde materialen. Dit is zeer belangrijk om te doen voordat de winter begint en je liever niet meer je dakgoten en regenpijpen wilt opruimen vanwege de lage temperaturen. Onderhoud is dus erg belangrijk.

Snoei de bomen en struiken

Het laatste wat je nodig hebt is een winterstorm die ervoor zorgt dat je boom op je huis valt. Dit zal niet snel gebeuren gelukkig, maar takken kunnen ook voor de nodige problemen zorgen. Een tak wil je namelijk ook liever niet op het dak van je woning hebben, bijvoorbeeld doordat dit scheuren kan veroorzaken. Je zult dan dus een lek dak hebben, wat vooral in de winter vervelend kan zijn. Om dit te voorkomen, is het van belang om alle taken aan de bomen rond je huis af te knippen. Ze hoeven er niet helemaal af te komen, maar zorg wel voor veel afstand tussen de takken en je woning.

4 tips om je huis en tuin winterklaar te maken