Franse platte peterselie

peterselieVanzelfsprekende kruiden

Er zijn een aantal kruiden die we door de jaren heen een beetje als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Dit zijn de kruiden die we met het grootste gemak door de salades gooien of door andere gerechten. De kruiden die in overdaad aanwezig zijn op eigenlijk vrijwel alles wat we eten, en die we inmiddels al zo goed kunnen herkennen dat we de naam niet eens meer op hoeven te slaan. Maar dit neemt niet weg dat de kruiden het waard zijn om eens in de zoveel tijd in de spotlight te zetten. Een kruid behoeft het om af en toe even besproken te worden, en in zo’n geval kunnen we natuurlijk niet achterblijven wanneer het aankomt op peterselie.

Het bekende kruid

Het albekende peterselie, bij de kenners ook wel bekend als petroselinum crispum, is een tweejarige en winterharde kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie, oftewel de apiaceae. De bovengrondse delen van de peterselie komen veel voor in de Europese keuken, wat het voor ons Nederlanders misschien en zo herkenbaar kruid maakt. Ook in de Amerikaanse keuken en in het Midden Oosten komt het kruid veel voor. Dit heeft het kruid waarschijnlijk te danken aan de frisse smaak die het heeft. Er zijn eigenlijk drie soorten die het meeste voorkomen. En eentje in het bijzonder behoeft een beetje extra aandacht.

peterselieplantDe drie soorten

Allereerst is er de krulpeterselie, welke de overbekende gekroesde blaadjes heeft. Deze wordt voornamelijk gebruikt als garnering. Je kent het vast wel, de salades of garnering op een bord waar een plukje borstelige peterselie uit steekt. Dit is de bekende krulpeterselie. Dan is er nog de wortelpeterselie. Van deze peterselie wordt de penwortel gegeten. Deze wortels zijn ongeveer vijftien centimeter lang en zijn door veredeling vlezig en goed eetbaar geworden. Van krulpeterselie kun je de wortel niet eten. De wortelpeterselie komt in het wild echter niet erg veel meer voor. Het is een zeer onbekende plant die misschien wel een beetje een mythische status heeft weten te vergaren. De wortelpeterselie komt namelijk alleen nog maar voor rondom bergbeekjes in mediterrane gebieden.

Net iets anders

De derde soort, die net wat meer bijzonder is dan de andere twee, is de platte peterselie. Deze staat ook wel bekend als de Franse platte peterselie of de bladpeterselie. Deze peterselie heeft gladde bladeren en heeft een behoorlijk hoog watergehalte. Zeker hoger dan de andere twee variaties op de peterselie plant. Doordat de platte peterselie een hoger watergehalte heeft, heeft deze ook een hoger gehalte aan etherische oliën. De smaak is eveneens ook fijner, wat deze peterselie natuurlijk ontzettend geschikt maakt voor het subtiel kruiden van gerechten.

tuinkruidenstamperVeelzijdig in gebruik

Bladeren en wortel kunnen worden gedroogd van de peterselie waarna je deze nog erg lang kunt bewaren. De bladeren kunnen daarnaast ook zelfs ingevroren worden. Let er bij de wortelpeterselie wel eventjes op dat de wortel eerst geblancheerd dient te worden voordat je deze in gaat vriezen. Dit is zeer belangrijk, dus vergeet dat niet. Om nog even terug te komen op de etherische oliën van de platte peterselie, deze hebben namelijk een medicinale werking. De belangrijkste stoffen heir zijn apiol en myristicine. Laatstgenoemde is vooral bekend als het psychoactieve bestanddeel van nootmuskaat. De Chinese en Duitse herboristen raden dan ook aan om de thee hiervan in te zetten tegen een hoge bloeddruk en om menstruatie op te wekken. 

Peterselie bevat heel veel voedingsstoffen, zoals de vitamines A, B, C en K en mineralen als ijzer en kalium. Verder helpt peterselie bij het oplossen van galstenen en brengt je hormonen in evenwicht. Ideaal voor vrouwen om tijdens de overgang  de klachten afkomstig van de menopauze te verminderen. Zwangere vrouwen is het af te raden peterselie te gebruiken omdat dit het samentrekken van de baarmoeder kan stimuleren en zo kan leiden tot een vroeggeboorte.

 

schopjeKweken maar

Peterselie is behoorlijk makkelijk zelf te kweken. De plant gedijd prima in het Nederlands klimaat en het is dan ook een plant die veel mensen thuis in een bak of op vensterbank hebben staan. Werp de zaden breed, zo rondom maart of april. Je kunt zelfs nog tot augustus zaaien. Als je de planten in de winter tegen de vorst beschermt kun je natuurlijk in het voorjaar weer oogsten. Peterselie groeit daarnaast na het oogsten constant terug dus het is een behoorlijk hernieuwbare plant. Ideaal als je er eens over na denkt, de plant heeft zo zijn kenmerken die echt wel goed van pas komen. Een kruid om goed te bewaren.