den

Den is een reinigend en heilzaam middel

chakrasAls de wolk overtrekt

In ons dagelijks leven passeren we gebeurtenis na gebeurtenis en worden er indrukken in ons opgewekt die heel wat van onze inspanning vragen. Het is dan ook niet zo gek om te bedenken dat men tegenwoordig vaker en langer overspannen raakt van werk, zeker als je bedenkt dat we meer en meer actief behoren te zijn om te kunnen functioneren in onze wereld. Het is eigenlijk van de zotte, maar onze spirituele kant roept ons gelukkig eens in de zoveel tijd een halt toe. Dan kan het simpelweg niet langer en is het simpelweg niet meer vol te houden om alsmaar bezig te blijven. Wanneer we dit moment tegen komen, keren we ons vaak tot meditatie.

Tot jezelf komen

Volgens het Hindoeïsme en boeddhisme bestaan er 7 chakra’s, deze dragen allen bij aan het menselijk welzijn. Sommige chakra’s stromen soms niet goed terwijl andere juist overactief zijn. Als de chakra’s niet in balans zijn kan het je verhinderen om een gevoel van rust en harmonie te ervaren in je leven. Meditatie is een prachtige manier om je chakra’s in evenwicht te brengen. Je concentreert je volledig op je ademhaling en laat de wereld weer door je lichaam heen suizen. Het is een geweldige manier om tot rust te komen. Om te kalmeren, om te leven en het leven zelf weer te voelen. Kruiden kunnen ook helpen om je meditatie proces te bevorderen. De geuren van kruiden prikkelen de hersens die op hun beurt signalen uitsturen om je chakra’s in evenwicht te brengen. Den wordt gebruikt om de reinigende en stimulerende werkingen te verbeteren.

denappel

Reiniging in olie

Een meditatieruimte kan worden gereinigd door de geur van olie uit den te verspreiden. Laat de olie zachtjes branden om de negatieve geuren te neutraliseren. Laat de ruimte zich vullen met heerlijke dennengeur opdat de meditatie rustiger zal verlopen. Op deze manier krijg je geen afleiding door andere geuren en zo zal de mediterende persoon meer energie kunnen ontwikkelen. Dit bevordert het openstellen van de chakra’s om positieve energie op te nemen en het tot rust laten komen van de ziel.

Alle indrukken

De wereld overrompelt ons dagelijks met indrukken en wij behoren deze maar het hoofd te bieden. Geniet van de kleine momenten en poog de wereld in haar volle glorie te ervaren. Gebruik dennengeur om de ruimte te reinigen en laat de wereld door jou ademen. Het is een manier om weer in contact te komen met je innerlijke spiritualiteit.

olieZelf essentiële olie maken van dennennaalden

Wat heb je nodig:
Weckpot
½ kopje amandelolie
3 kopjes dennennaalden (in de lente hebben de naalden de meeste aroma)

Werkwijze: Haal de dennennaalden direct uit de boom, geen naalden die al op de grond liggen. Spoel de dennennaalden met warm water en was ze met een zachte handzeep. Nadien spoel je deze dennennaalden af en giet ze in een vergiet of zift

Droog de naalden op keukenpapier nadien even in een vijzel en stamp je de naalden zachtjes fijn. Doe amandelolie in een weckpot en voeg hier dan de gestampte naalden aan toe. Sluit de pot en schud goed zodat de naalden zich vermengen met de olie.

Plaats de pot in een warme ruimte van ongeveer 20 graden en schudt elke dag enkele seconden de pot. Doe dit een week lang. Nadien zet je de pot met de essentiële olie ongeveer 10 tot 14 dagen dagen op een donkere plek. In deze periode hoeft de olie niet geschud te worden. Na het rijpen kan de olie gefilterd worden door een kaasdoek (of een kunststof koffiefilter). Pers zoveel mogelijk olie eruit. Doe de olie in een donkere fles en sluit deze luchtdicht af.

Thee van dennennaalden

Thee van dennennaalden is erg smakelijk en verwarmend. Neem een paar handenvol dennennaalden en breek deze in stukjes. Laat het met voldoende water 10 minuten koken. Nadien nog even trekken en voeg er nadien een beetje honing bij. Daarnaast biedt thee van dennennaalden meer vitamine C dan de meeste citrusvruchten. Geniet met volle teugen van deze heerlijke thee.