ch bieslook b

Chinese bieslook is een zeer populair kruid

Maar tot enkele honderden jaren geleden werden er bijna wekelijks nieuwe kruiden ingevoerd waar de Europeanen dol op werden. Van het maffe saffraan tot het bijzondere komijn. Van over de hele wereld stromen kruiden ons land binnen. Dat lijkt de laatste jaren nogal te zijn afgenomen, omdat er simpelweg niet bijster veel meer te ontdekken valt. Er zijn een hoop kruiden door de jaren heen de revue gepasseerd en daarom is het belangrijk dat we over alles een stukje schrijven. Je wilt nu eenmaal weten wat er allemaal te verkrijgen valt, niet waar? Daarom kijken we in deze tekst eens naar een Chinees kruid. Een bijzonder gevalletje waarvan we ook een Europese soortgenoot hebben. In China wordt het kruid aangeduid als jiu cai. Maar wij zeggen gewoon: Chinese bieslook.

Chinese bieslook staat te boek als Allium Tuberosum en is een plant uit de Alliaceae, oftewel de lookfamilie. De soort verraadt in zijn naam al een verwantschap aan andere loken, welke wij kennen als de ui of ajuin, de prei en knoflook. Het blad van de Chinese bieslook is in tegenstelling tot de gebruikelijke bieslook groter en breder. De plant zelf heeft een licht knoflookachtige smaak. In Nederland is het kruid voornamelijk verkrijgbaar via de toko. Ook gespecialiseerde inkoopkanalen bieden het kruid vaak aan en in tuincentra wordt soort een enkele keer aangeboden als plantje of in de vorm van zaad. Men moet weten dat er niet zomaar uitheemse planten of kruiden ingevoerd kunnen worden.

ch bieslookJong gebruikt

Men gebruikt bij voedselbereiding over het algemeen de jonge, dunne stengels van bieslook. Dikkere stengels hebben namelijk de neiging om taai te worden. Chinese bieslook komt, en hoe kan het ook anders, vooral voor in de Aziatische keuken. De bloemen worden daar ook in gerechten gegeten. Zo worden ze bijvoorbeeld door het bakbeslag gehaald, gefrituurd en geserveerd met een saus. In de meeste gerechten wordt Chinese bieslook echter gebruikt als kruiderij en het bevordert ook nog eens de eetlust en spijsvertering. Het heeft eveneens een vochtafdrijvende werking, waardoor het ook gebruikt wordt in de Chinese keuken.

Voedzaam kruid

Een veelzijdig kruid dus, al berust het vooral nog op de voedzame kanten van het kruid. Maar zijn er ook geneeskrachtige kanten van dit kruid? Wellicht geniet de Chinese bieslook net als andere kruiden wel enige mythische status? Welja, de oude wijzen zeggen namelijk dat Chinese bieslook een bijdrage levert aan de gezondheid, namelijk doordat het dronkenschap tegen zou gaan en de spijsvertering bevordert. Bieslook eten zou helpen om de ontwikkeling van bepaalde kankers tegen te gaan. Wetenschappelijke onderzoeken hebben met name bij darmkanker, slokdarmkanker en prostaatkanker positieve resultaten gemeld. Waarom zou je het zelf niet eens proberen? Het is relatief gemakkelijk zelf te verbouwen, immers. Wanneer de tuincentra het aanbieden in de vorm van een zaadje kun je het beste zo snel mogelijk erbij zijn. Chinese bieslook is namelijk een zeer populair kruid en er zullen ongetwijfeld mensen zijn die je voor willen zijn.

 

schopjeBest planten of zaaien in een Volle pot

De zaden zaai je in een potje of volle grond in de tuin en je kunt het afknippen of snijden wanneer je het nodig hebt. De plant zelf is wintervast en zal dus na het afsterven aan het einde van de zomer gewoon weer gaan groeien rondom maart. Bloeien gebeurt van ongeveer juli tot augustus, wanneer je de stengels eens zou kunnen proberen te verwerking in een soep. Bewaren in een koelkast is niet bepaald een optie. De bieslook zal snel snotterig gaan worden en als je het niet goed inpakt zal de hele koelkast er naar gaan stinken.

Goed in de soep

Als garnering en in soepen doet de Chinese bieslook het best. Je kunt het ook vermengen in een kruidenboter, wat uiteraard ook nog een optie zou kunnen zijn. Maar het is bovenal een goed voorbeeld van een kruid dat nog altijd enigszins bijzonder is in deze tijd. Want hoewel er zoveel kruiden zijn die we als normaal zijn gaan zien, is dit een kruid dat iets bijzonders met zich mee brengt. De Aziatische keuken komt zo overduidelijk erg dichtbij en wie weet wat voor moois en heerlijk je ermee kunt gaan bereiden?