tuinvijver

Een vijver is een bron van leven en is nodig voor een biologisch evenwicht tussen planten en dieren.

Een vijver in je tuin is belangrijk voor mensen die houden van water, vissen en de rustgevende geluiden van het het stromend water. Een plantenvijver trekt heel wat levendige organismen aan die nuttig zijn voor bloemen en planten. Daarnaast is een vijver een meerwaarde voor je tuin.

Een mooie koi of siervijver vraagt natuurlijk ook wat onderhoud, je kan dit een beetje vergelijken als het nodige werk in je tuin. Toch echte tuinliefhebbers nemen het meerwerk om een vijver te onderhouden er graag bij. Na het harde werk in je tuin kunt u even genieten aan de waterkant van je vijver en het doet je batterij sneller opladen.

Een vijver aanleggen

Een nieuwe vijver aanleggen vraagt wel wat kennis en voorbereiding, lees er alles over in de zelfbouwkrant. Begin niet zomaar ergens een put te graven, want zo werkt het niet. Zoek een geschikte plaats in je tuin om een mooie en prachtige tuinvijver in te plannen. Maak een klein plannetje van je tuin en bekijk de mogelijkheden waar de nieuwe vijver het beste past. Beperk vijveronderhoud, kies daarom een plaats waar niet al teveel bladeren van bomen en hagen je vijver kunnen vervuilen. Hou rond je tuinvijver ook wat plaats vrij om eventueel een klein vijverterras en een paviljoentje te bouwen. Dit kan je gebruiken om s’avonds lekker te genieten van het leven in en rond je vijver. Ook moet je de mogelijkheid hebben om elektriciteit tot aan je planten of visvijver te brengen, dit om je vijverpomp, beluchtingspomp, vijververlichting en tuinverlichting aan te sturen.

Welk soort vijver

Nu komt het er op aan dat je een keuze maakt welk soort vijver je wilt. Een voorgevormde vijver of een zelf gemaakte met vijverfolie. Met een zelf gemaakte tuinvijver kan je alle vormen uitwerken. Denk ook na of je wel of niet planten in je vijver wil. Vijvers met Koi’s hebben meestal geen beplanting. Bij tuinvijvers met alle soorten vissen kan je wel gebruik maken van planten, dus moet je ook rekening houden met plaatsen waar je de bakken met waterplanten kan zetten. Ook de nodige diepte van je vijver is afhankelijk van het soort vissen die je in de vijver wil hebben. Wil je geen vissen, dan kan je eventueel ook kiezen voor een diep watergedeelte dat geleidelijk overgaat naar een moeras gedeelte. Kikkers en salamanders zijn gek op deze plaatsen van ondiep water. Hierbij raden we aan een scheiding te maken tussen de vijver en het moerasgedeelte. Het moerasgedeelte trekt heel wat leven aan. Deze beestjes zijn nuttig voor je tuinplanten en tuinkruiden. Ook vogels die je anders niet ziet zullen gretig gebruik maken van deze natuurlijke voedselbron.

Materiaal

Om een tuinvijver aan te leggen kan je verschillende soorten materialen gebruiken. Kies voor duurzaam vijvermateriaal. De investering zal misschien wat hoger uitvallen, toch op een termijn van een paar jaar zal het goedkoper zijn. Ook is het onbegonnen werk om elk jaar bepaalde stukken van je vijver te vernieuwen die maar een jaar mee gaan. Goedkope koop is soms wel dure koop.

Budget

Voor je begint te graven maak je best een lijstje van alle vijverbenodigdheden om te zien of budget het toelaat. Op de vergelijkingssite Diezoo.com vind je de prijzen van alle vijverbenodigdheden die nodig zijn voor het aanleggen en opstarten van vijvers.  Hou ook rekening met bijkomstige kosten, zoals tuinhout palen, bielzen, matten enz. Tuinhuisjes en blokhutten, tuinschermen, hekken, pergola’s en poortdeuren die op solide wijze (RVS) geschroefd zijn. Gebruik geïmpregneerde grenen, deze hebben ook een beter kleurbehoud, of ga je voor echt bangkirai hardhout? Alles hangt af van het budget. Je kan dit alles ook door een vakman laten plaatsen. Hou wel rekening met een bepaalde leveringstermijn van een paar maand. Dus maak tijdig je plannen. Vraag hier en daar een prijsofferte, zo kom je uiteindelijk niet voor verassingen te staan.

vijver